Förvaltningsberättelse
Om verksamheten
Lejonfastigheter AB (publ), 556477-7851, med säte i Linköping, ägs av Linköpings Stadshus AB (publ), 556706-9793, som i sin tur ägs av Linköpings kommun. Bolagets uppdrag från ägaren är att långsiktigt äga fastigheter för kommunalt finansierad verksamhet samt att erbjuda lokaler av god kvalitet till konkurrenskraftiga hyror.
Lejonfastigheter AB har ett vilande dotterbolag, Castoris AB (556739-9901). Under 2019 förvärvade Lejonfastigheter AB ytterligare ett dotterbolag, Idrottslaget 4 i Linköping AB (559198-5659), vilket fusionerades in i Lejonfastigheter AB 2020-01-28.
Ägardirektiv
Ägardirektivet är en övergripande vägledning för hur Lejonfastigheters ägare, Linköpings kommun, vill att bolagets arbete ska bedrivas och vilka syften som ska uppnås. Lejonfastigheter ska på affärsmässiga grunder tillhandahålla lokaler och fastigheter av god kvalitet, till i första hand kommunala men även andra offentliga verksamheter. Lokalerna ska tillhandahållas såväl i bolagets egenägda som i inhyrda lokaler och fastigheter. Till ändamålet hör även att ge ägaren skälig avkastning och ska ha en ekonomisk ställning som medger utveckling och investeringar utan ägartillskott.
I ägardirektivet anges att Lejonfastigheter ska vara en ledande aktör i kommunens strategiska fastighetsprojekt. Ambitionen vad gäller miljöhänsyn betonas, liksom betydelsen av lokalernas fysiska tillgänglighet och av goda och hälsosamma utomhusmiljöer. Vidare ska Lejonfastigheter medverka i genomförandet av kommunens miljöpolitik, värna om goda inom- och utomhusmiljöer samt verka för att lokalerna håller hög fysisk tillgänglighet. Lejonfastigheter får göra ett tillfälligt avsteg från ägardirektiven gällande Kungsbergsskolan, som innebär att bolaget får bygga kontorslokaler i Kungsbergsskolan där det tidigare var planerat för en gymnasieskola.
Styrning
Bolagsstämman är Lejonfastigheters högsta beslutande organ, och beslutar om:
- fastställande av resultaträkningen och balansräkningen
- dispositioner av bolagets vinst eller förlust
- ansvarsfrihet för styrelseledamöterna och för verkställande direktören
- val av styrelseledamöter och ersättare, som är utsedda av kommunfullmäktige
- val av revisor.
Styrelse
Lejonfastigheters styrelse består av elva styrelseledamöter utsedda av Linköpings kommunfullmäktige. Utöver dessa är en personalrepresentant utan rösträtt utsedd. Representationen i styrelsen speglar kommunfullmäktiges partipolitiska sammansättning. Bolagets styrelseledamöter, ordförande och vice ordförande väljs av kommunfullmäktige i Linköpings kommun. Mandatperioden för styrelserepresentanterna är fyra år och sträcker sig från första årsstämman efter genomfört kommunalval till årsstämman efter nästkommande kommunalval.
Styrelsens övergripande uppgift är att ansvara för organisation och förvaltning av verksamheten samt för den finansiella rapporteringen. Styrelsen beslutar även om bolagets strategi, fastställer ekonomiska, sociala och miljörelaterade mål samt ansvarar för att inrätta effektiva och ändamålsenliga system för styrning, intern kontroll och riskhantering. Arbetet bedrivs utifrån aktiebolagslagens krav och enligt en av styrelsen fastställd arbetsordning, som reglerar beslutsordning, arbetsfördelning mellan styrelsen och verkställande direktören samt mötesordning. Styrelsen bedömer fortlöpande bolagets ekonomiska situation.
Styrelsearbetet under året
Under verksamhetsåret 2021 hade styrelsen tio ordinarie styrelsemöten. Utöver ordinarie styrelsemöten har bolaget genomfört utökade styrelsedagar med fokus på affärsplan med fördjupning inom mål & strategier och riskområden.
Styrelsen arbete följer en årlig cykel. Frågor som behandlats är finansiell ställning och utveckling, årsbokslut, delårsrapporter, affärsplan med budget samt investeringsbeslut. Under året har även fokus lagts på flexibelt arbetsliv/distansarbete och hantering av arbetsmiljöfrågor kopplat till Covid-19.
Under året har styrelseutvärdering skett via en extern part. Utvärderingen har skett både via en digital enkät och genom personliga intervjuer av styrelsens medlemmar. Resultatet visar på att styrelsens arbete fungerar på ett mycket bra sätt.
Revision
Revisionen ska verka för att:
- företagets redovisning är rättvisande
- den interna kontrollen är tillräcklig
- verksamheten håller hög effektivitet
I revisionen samverkar den auktoriserade revisorn med lekmannarevisorer. Vid sidan om den ekonomiska revisionen granskar lekmannarevisorerna att bolagets verksamhet sköts på ett ändamålsenligt sätt utifrån uppdraget. Auktoriserad revision och lekmannarevision summerar sina iakttagelser i revisionsberättelsen och granskningsrapporten i årsredovisningen.
En översiktlig granskning har genomförts av Lejonfastigheters hållbarhetsredovisning 2021, där fokus har varit granskning av energi och utsläpp.
Kommunen ställer krav på att styrelsen utser internkontrollrepresentanter. Lejonfastigheters styrelse har utsett två av ledamöterna som utför sitt uppdrag utifrån ”Vägledning för intern kontroll inom Linköpings Stadshuskoncern”. Ledamöterna har lämnat en muntlig rapportering vid varje styrelsemöte, och systematiskt fördjupat sig i hur den interna kontrollen fungerar inom flera väsentliga områden i bolaget såsom investeringsprojekt, inköp och ansvarskodsrevisioner.
Verksamheten 2021
Arbetet med Lejonfastigheters utökade uppdrag, i form av övertagande av Linköpings kommuns samtliga hyresavtal, har slutförts under året. Fortsatt effektivisering av hyresadministration, lokalförsörjningsprocess samt implementering av ny ansvarsfördelning och förbättrade rutiner har varit i fokus i bolaget. Syftet är ett tydligare helhetsansvar samt förbättrad leverans av ändamålsenliga lokaler för de kommunala verksamheterna tillsammans med Linköpings kommun.
Under året har distansarbete varit huvudarbetsformen för Lejonfastigheters medarbetare på grund av pågående pandemi. Lejonfastigheters krisledningsgrupp är aktiverad sedan mars 2020 och riskbedömningar över situationen uppdateras kontinuerligt. Förvaltning, drift och underhåll av fastighetsbeståndet fortgår med största möjliga normalitet, dock med hänsyn tagen till det aktuella läget. Verksamheten har inte påverkats i någon nämnvärd utsträckning av distansarbete eller själva pandemin. Under hösten planerades för återgång till att ha kontoret som huvudarbetsplats. Återgången kommer att ske successivt.
Bolaget fortsätter med omfattande underhållsinsatser, gällande dels större ombyggnationer och dels åtgärdande av brister för att säkerställa fastigheternas långsiktiga värde. Totalt uppgick de planerade underhållsåtgärderna till 116 (136) miljoner kronor, där 31 (37) miljoner kronor har aktiverats då de avser exempelvis byte av tak, fasad, större elinstallationer och vattenledningar, som bedömts ha en betydande nyttjandetid.
Under hösten 2021 rusade elkostnaderna och bidrog till en ökning med 9 miljoner kronor jämfört med föregående år. Under 2020 stod en del lokaler oanvända del av året på grund av pandemin, vilket då bidrog till lägre kostnader än normalt.
Lejonfastigheters resultat efter finansnetto uppgick till 109 (127) miljoner kronor. Förra årets högre resultat förklaras av en försäljningsintäkt avseende mark om 16 miljoner kronor. Nettoomsättningen har ökat med drygt 35 procent vilket främst förklaras av det utökade uppdraget som bidrar med 275 miljoner kronor i hyresintäkter 2021 jämfört 26 miljoner kronor 2020. Posterna från det utökade uppdraget har ökat succesivt i takt med att Lejonfastigheter har tagit över flera hyresavtal från externa hyresvärdar för vidare uthyrning till kommunen. Utöver det utökade uppdraget ökar nettoomsättningen på grund av hyresförändringar till följd av färdigställda om-, till- och nybyggnationer samt hyresförändringar enligt avtal.
De externa kostnaderna ökade till 728 (404) miljoner kronor. Det utökade uppdraget bidrar till motsvarande ökning som på intäktssidan, 249 miljoner kronor. Kostnaderna för fastighetsskötsel påverkas av att Lejonfastigheter har nya avtal inom fastighets- och markskötseln som började gälla i oktober 2020 respektive april 2021. De nya avtalen innehåller fler arbetsmoment än tidigare avtal och får till följd en ökad kostnad för fastighetsskötsel om ca 23 miljoner kronor för 2021 jämfört med 2020. Dessa ökade kostnader för fastighetsskötsel bör på sikt minska företagets underhållskostnader. Underhållstakten är hög, men företagets underhållskostnader understiger föregående år med ca 14 miljoner kronor. Minskningen är delvis kopplat till pandemin, då vi inte har kunnat utföra allt planerat underhåll.
Fördelning av rörelsens kostnader
Årets räntekostnader har minskat med 4 miljoner kronor jämfört med föregående år, trots att vi har valt att anpassa låneportföljens räntebindningsstruktur i enlighet med gällande finanspolicy. Vi har genomfört en förtida stängning av en ränteswap till en kostnad om 12 miljoner kronor, vilket minskar räntekostnader kommande år. Osäkerheten i omvärlden och effekter av pandemin kan snabbt förändra räntenivåerna till kommande år.
Lejonfastigheters investeringar uppgick till 502 (582) miljoner kronor, inklusive 31 (37) miljoner kronor i aktivering av underhåll. Investeringsvolymen finansieras dels med kassaflödet från den löpande verksamheten, dels genom kapitalmarknaden.
Under året har flera större ombyggnationer färdigställts, bland annat ombyggnation av Ånestadsskolan, Kvinnebyskolan samt Katedralskolan med tillhörande Vaktmästarbostad. Nybyggnationen av Färgeriet i Ebbepark har färdigställts, liksom den nya idrottshallen vid Vist skola och Padelhallen vid Linköpings Sportcenter.
Flera nybyggnadsprojekt har påbörjats under året, bland annat förskolorna Blåeldsbågen (Norrberga), Honnörsgatan, Berzeliusskolan och Ellen Keys gata. Även projektet för till- och ombyggnation av Vreta Kloster skola har startats.
Nybyggnation av två gruppboenden, Morellvägen och Brandliljegatan, samt ny-, till- och ombyggnation av Blästadskolan och tillbyggnad av Nykils skola är i sina startskeden.
En extern värdering av fastighetsbeståndet visar att det sammanlagde värdet uppgick till 11 158 (9 749) miljoner kronor och ett övervärde om 6 077 (4 916) miljoner kronor. Ökningen om 1 409 miljoner kronor beror i huvudsak på årets investeringar och sänkta avkastningskrav.
Finansiering
Lejonfastigheter arbetar strategiskt med den finansiella verksamheten för att uppnå balanserade finanskostnader och en effektiv riskhantering. Finansnettot, exklusive utdelning från dotterbolag, uppgick till -55 (-59) miljoner kronor. De räntebärande skulderna uppgick till 3 900 (3 650) miljoner kronor. Låneportföljen har en spridd förfallostruktur med en genomsnittlig räntebindningstid om 2,3 (2,2) år. Den genomsnittliga låneräntan inklusive borgensavgift uppgick vid årsskiftet till 0,86 (1,08) procent. Marknadsvärdet på derivat uppgår till ett negativt belopp om 27 (91) miljoner kronor. Disponibla likvida medel inklusive outnyttjad del av avtalade kreditfaciliteter uppgick till 1 617 (1 271) miljoner kronor.
Sammanfattning av 2021
2021 präglades av återöppningen av världens ekonomier. Efter en lång period med låg inflation överraskades världen av allt högre inflationsutfall, drivet av bland annat störningar i de globala leverantörskedjorna, rusande energipriser och skifte från tjänste- till inflationsdrivande varukonsumtion. Länge bedömdes inflationen som tillfällig men mot slutet av året slutade världens viktigaste centralbank, amerikanska Federal Reserve, att beskriva inflationen som övergående.
Den svenska ekonomin återhämtade sig starkt under året och i tredje kvartalet var BNP på högre nivåer än innan pandemin. Framförallt elpriser drev upp inflationsutfallen och KPIF (KPI med fast ränta) avslutades på 3,6 procent i november, högt över Riksbankens mål. Det breda inflationstrycket som präglat exempelvis USA märktes dock inte på samma sätt i Sverige och kärninflationen låg på 1,9 procent i november.
De akuta pandemiåtgärderna drogs tillbaka medan Riksbanken fortsatte med obligationsköp under hela året. Stora köp av bostadsobligationer upprätthöll efterfrågan och bidrog till låga kreditmarginaler på både kapitalmarknaden och via Kommuninvest, vilket Lejonfastigheter kunde dra nytta av. Den rörliga räntan låg kring 0 procent (Riksbankens reporänta) medan längre marknadsräntor var volatila. När året summeras hade längre räntor stigit i takt med att marknadens ökade förväntan på räntehöjningar under de kommande åren. Nya räntesäkringar kunde dock göras under året till goda nivåer. Dessa följde den fastlagda räntestrategin som också utvärderades under året.
Utsikter 2022
Den ekonomiska återhämtningen väntas fortsätta under 2022 och inflationen får fortsatt stort fokus, i Sverige och internationellt. Den stora frågan är hur övergående inflationsuppgången är och vilka åtgärder världens centralbanker vidtar. På flera håll signaleras nu räntehöjningar men i Sverige indikerar Riksbanken inga höjningar under 2022 eller 2023. På finansieringsmarknaden väntas fortsatt goda förutsättningar men möjligen kan Riksbankens avslutade stödköp och eventuellt krympande balansräkning påverka marginaler negativt.
Lejonfastigheters investeringsverksamhet
Lejonfastigheter har en omfattande investeringsverksamhet. De finansiella riskerna, främst uttryckt i möjligheten att anskaffa nödvändigt kapital, förefaller vara fortsatt låg. Även potentiella ränteförändringar kommer att påverka företaget i mindre utsträckning, med anledning av företagets effektiva hantering av ränterisk.
Kreditanskaffning
Lejonfastigheter har en väl diversifierad kreditförsörjning med kreditfaciliteter. Det ger trygghet i företagets långsiktiga kreditbehov. Företaget erhöll redan 2006 A-1+/K1 och AA- från Standard & Poor’s (S&P) avseende kort- och långfristigt kreditbetyg. Under året har respektive betyg återigen fastställts. Företagets finansiella styrka och flexibilitet noteras särskilt i analysen genomförd av S&P.
Lejonfastigheter är sedan 2006/2007 verksamt på kapitalmarknaden och påverkas därför av marknadsutvecklingen såväl i Sverige som internationellt. Sedan 2018 ingår Lejonfastigheter i Linköpingsgruppen, tillsammans med Linköpings kommun, Linköpings Stadshus AB, Tekniska verken i Linköping AB och AB Stångåstaden. Gruppen har satt upp ett gemensamt MTN-program för att låna räntebärande värdepapper med lång löptid, och ett gemensamt certifikatsprogram för att låna räntebärande värdepapper med kort löptid. Lejonfastigheter lånar från dessa gemensamma program i eget namn och med kommunal borgen som säkerhet. Emitterade certifikat och obligationer/MTN uppgick vid årsskiftet till 1 050 (950) miljoner kronor respektive 1 050 (1 200) miljoner kronor. År 2019 satte Linköpingsgruppen upp ett gemensamt grönt ramverk och sedan dess har Lejonfastigheter emitterat tre gröna obligationer inom MTN-programmet.
Kreditanskaffning sker även från Kommuninvest om 1 800 (1 500) miljoner kronor. Företaget innehar också kreditlöften. Totalt omfattar dessa 2 500 (2 250) miljoner kronor, varav 500 (1 250) miljoner kronor från nordiska affärsbanker och 2 000 (1 000) miljoner kronor från Linköpings kommun. Under året har kreditanskaffningen syftat till att säkerställa kommande kreditbehov.
Fördelning av motparter i lån
Finansiering och hantering av finansiella risker
Företagets finansiella verksamhet styrs av den övergripande finansieringsstrategin, som är en del av företagets affärsplan. I finanspolicy och instruktioner beskrivs ansvarsförhållanden och vilka restriktioner som reglerar den finansiella verksamheten. Styrelsen ansvarar för och beslutar om policyn och verkställande direktören beslutar om företagets finansiella instruktioner.
Företagets viktigaste finansiella risker är refinansierings- och ränterisk. Refinansieringsrisk hanteras genom att avtala om kreditfaciliteter med etablerade nordiska affärsbanker, samt med bestämda villkor som säkerställer företagets finansieringsbehov. Ränterisken hanteras genom att följa en räntebindningsstrategi som ger en låg räntekostnad i förhållande till risk, med beaktande av företagets verksamhetsrisk och finansiella styrka.
Sedan 2014 följer Lejonfastigheter redovisningsreglerna enligt K3-regelverket. Det innefattar bland annat regler för redovisning av finansiella instrument. Företaget har valt att redovisa finansiella instrument genom utnyttjande av så kallad säkringsredovisning. Det innebär att utnyttjande av derivat syftar till att säkra underliggande kassaflöde i skuld. Säkring görs på portföljnivå genom utnyttjande av ränteswappar. Andra derivat föreligger ej. Vid enstaka transaktioner antas att det föreligger korrelation i underliggande kassaflöden. Separata stickprov görs kontinuerligt. Stickproven avser att mäta effektiviteten i säkringsredovisningen och utförs genom mätning av korrelation av de underliggande marknadsräntorna. Utförda stickprov har visat att bolagets säkringar är effektiva.
Information om hållbarhet
Lejonfastigheters hållbarhetsredovisning upprättas enligt Global Reporting Initiatives (GRI) Standards för hållbarhetsredovisning, tillämpningsnivå Core, samt i enlighet med kraven i Årsredovisningslagens 6:e kapitel. Enligt Årsredovisningslagen ska företag rapportera om miljö, sociala förhållanden, personal, respekt för mänskliga rättigheter och motverkande av korruption. I rapporten ska företaget beskriva sin affärsmodell, policydokument på områdena, resultatet av dessa policyer, väsentliga risker på områdena och hur dessa hanteras, samt centrala resultatindikatorer som är relevanta för verksamheten. Definition av den lagstadgade redovisningen finns på följande sidor: hållbarhetsredovisning, affärsmodell, medarbetarinformation, samt risker.
Redovisningens omfattning framgår av GRI Index. De externa revisorerna har gjort en översiktlig granskning av hållbarhetsredovisningen.
Inom hållbarhet finns strategiska och operativa mål. Prioriteringar har gjorts genom väsentlighetsanalyser, utifrån verksamhetens faktiska påverkan samt med utgångspunkt i intressentdialoger. Lejonfastigheter ska bidra till kommunens strategiska mål om ett koldioxidneutralt Linköping år 2025, och en viktig parameter är uppföljning av energianvändning. Under året har företaget ökat koldioxidutsläppen med 8,2 procent jämfört med föregående år. Ökningen förklaras med att värden från 2020 var ovanligt låga på grund av lägre beläggning i många fastigheter samt en ovanligt hög årsmedeltemperatur. Under 2021 har både beläggning och årsmedeltemperatur varit på mer normala nivåer. Energianvändningen per kvadratmeter minskade med 20,1 procent jämfört med basåret 2015.
Alla Lejonfastigheters nybyggnadsprojekt ska certifieras enligt Miljöbyggnad, nivå silver. Detta innebär att fastigheterna byggs med god inomhusmiljö, bra materialval och energieffektivitet, vilket bidrar till en god driftekonomi. Vi strävar efter giftfria miljöer i lokalerna och arbetar med registrering och kontroll av material i en etablerad materialdatabas.
En väsentlig ambition är att uppnå hållbara leverantörsled med fokus på mänskliga rättigheter, arbetsmiljö, miljö och korruption. I alla nya avtal som har tecknats under året finns vår ansvarskod med som ett juridiskt avtalsdokument. Under året har vi fokuserat på internutbildning avseende antikorruption.
Sedan januari 2020 deltar Lejonfastigheter, tillsammans med flera andra fastighetsägare, i ett forskningsprojekt om klimatsårbarhet och anpassning. Projektet leds av Linköpings universitet, Tema Miljöförändring, och benämns ”Stöd för aktörssamverkan och mångfunktionell anpassning av bostadsområden”. Projektet pågår under åren 2020–2024 och finansieras av Länsförsäkringar. Syftet är att stärka fastighetsägares förmåga att klimatanpassa byggnader och bostadsområden.
Under 2021 slutfördes klimatsårbarhetsanalysen av Lejonfastigheters fastigheter där risker för översvämningar från kraftig nederbörd, samt värmerelaterade risker utomhus och inomhus analyserades. Av hela fastighetsbeståndet genomfördes inventeringar på plats i drygt 100 byggnader som teoretiskt bedömts vara sårbara för översvämningar, höga temperaturer eller både och.
Medarbetarna erbjuds varje år en hälsoprofil hos företagshälsovården, friskvårdstimme varje vecka samt subvention på friskvårdsaktiviteter. Kompetensutveckling styrs utifrån utvecklingssamtal, dialogsamtal och individuella utvecklingsplaner. Företaget arbetar för att vara en jämställd arbetsplats, och hade i genomsnitt under 2021 en fördelning på 56 procent kvinnor och 44 procent män. Lejonfastigheter strävar efter att löner och andra anställningsvillkor ska vara konkurrenskraftiga, vilket säkerställs genom lönekartläggning.
Personalomsättningen var under året 3,4 (7,5) procent. Den totala sjukfrånvaron uppgick till 1,8 (1,7) procent, varav 1,1 (1,2) procent avser korttidsfrånvaro. Lejonfastigheter är medlem i arbetsgivarorganisationen Fastigo och har kollektivavtal.
Framtida utveckling
Lejonfastigheter kommer under den närmaste fyraårsperioden att investera drygt tre miljarder kronor. Utöver detta tillkommer projektet Nya simhallen som Lejonfastigheter färdigställer 2022 åt Linköpings kommun. För 2022 beräknas investeringsvolymen ligga på cirka 700 miljoner kronor, och investeringarna avser större ny-, till- och ombyggnader.
I Lejonfastigheters fastighetsbestånd finns flera byggnader från 60- och 70-talen med byggkonstruktioner som i många fall kräver omfattande underhållsåtgärder. Arbetet med att åtgärda brister och säkerställa att byggnaderna uppfyller framtida krav kommer att fortgå under de närmaste åren. Detta arbete, tillsammans med kommande större ombyggnader i andra fastigheter, leder till en fortsatt hög underhållsnivå.
Företagets arbete bygger på långsiktighet och kostnadseffektivitet. Efterfrågan på de lokaler bolaget erbjuder påverkas i liten grad av kortsiktiga konjunkturförändringar utan mer av befolkningsförändringar i Linköping.
Utvecklingen av Lejonfastigheters utökade uppdrag fortsätter att finjusteras under 2022 i samverkan med Linköpings kommun. Lejonfastigheters fokus är att hantera kommunens
önskemål och behov av lokalanpassningar, ta ökat ansvar för lokalförsörjningsplanerna, samt att tydliggöra gränsdragning mellan hyresvärd och hyresgäst.
Under 2021 genomfördes ett arbete i syfte att klargöra ansvarsfördelning samt ersättning för kostnader avseende yttre skadegörelse, inpassering, larm etc. Från 2022 tar Lejonfastigheter ett större ansvar gällande säkerhet i fastigheterna. Under 2022 färdigställs Linköpings nya simhall och arbetet med Nya Kungsbergsskolan intensifieras för planerad byggstart 2023. Lejonfastigheter kommer att sälja fastigheten Palatset 2 till Linköpings kommun under våren 2022. I fastigheten ingår Saab Arena, Stångebrohallen, Linköpings sportcenter samt den intilliggande parkeringen. Lejonfastigheter kommer fortsatt att förvalta fastigheten och verksamheten påverkas inte nämnvärt av försäljningen. Bakgrunden är att kommunen vill satsa kraftigt på turism och bland annat optimera nyttjandet av Saab Arena. Samtidigt vill kommunen genom eget ägande få kontroll över området vid Stångebro inför planeringen av Ostlänken och den nya stadsdelen vid Kallerstad.
Sammantaget bedöms att bolagets resultat kommer att vara stabilt under de närmaste åren.
Måluppfyllelse
Med bolagets affärsidé och vision, om att bidra till ett attraktivt Linköping där människor trivs och utvecklas genom hela livet, medverkar Lejonfastigheter till att Linköping fortsätter vara en framgångsrik och attraktiv kommun. Av Lejonfastigheters totala lokalarea är 95 (95) procent uthyrd till Linköpings kommun. Bolaget fortsätter att aktivt arbeta med strategier för förtätningar av befintliga fastigheter, utrangeringar av riskkonstruktioner samt samordning av underhållsarbeten tillsammans med om-, till- och nybyggnationer. I affärsplanen som utgår från ägardirektiven har fyra målområden definierats, innehållande strategiska mål.
Sociala mål – ansvarsfull aktör
Sedan 2019 mäter Lejonfastigheter nöjd kund-index dels hos avtalsskrivande kund, dels hos de verksamheter som bedrivs i lokalerna. Uppdelningen ger användbar information för att fortsätta utveckla företagets arbete. Nöjd kund-index som mäts hos verksamheterna i fastigheterna har minskat något under 2021 från 76 till 73, vilket fortsatt är ett mycket bra betyg och placerar Lejonfastigheter på tredje plats i landet bland bolag som förvaltar kommunala verksamhetslokaler i Sverige.
Resultat 2021 |
Mål 2021 |
Ägarens mål (i förekommande fall) |
|
---|---|---|---|
Nöjda avtalskunder, NKI |
66 |
68 |
|
Nöjda verksamhetskunder, NKI |
73 |
75 |
>80 |
Medarbetarundersökning, Great Place To Work, MMI |
80 |
78 |
>80 |
Alla leverantörer efterlever vår ansvarskod, antal revisioner (st) |
10 |
10 |
|
Avtalstrohet, beställningar i kronor mot ramavtal (%) |
97 |
90 |
Ekonomiska mål – stabil ekonomi
Resultat 2021 |
Mål 2021 |
Ägarens mål (i förekommande fall) |
|
---|---|---|---|
Avkastning på eget kapital (%) |
10,9 |
6,5 |
5,0 |
Soliditet (%) |
19 |
15 |
12 |
Soliditet med hänsyn till marknadsvärdering (%) |
51 |
35 |
25 |
Räntetäckningsgrad (ggr) |
7,2 |
3,5 |
2,0 |
Överskottsgrad (exklusive utökat uppdrag) (%) |
61 |
61 |
|
Överskottsgrad (inklusive utökat uppdrag) (%) |
46 |
42 |
Miljömål – minskad miljöpåverkan
Hållbarhet har en framträdande plats i bolagets ägardirektiv. Lejonfastigheter bidrar till Linköpings kommuns mål att bli koldioxidneutral till 2025.
Resultat 2021 |
Mål 2021 |
Ägarens mål (i förekommande fall) |
|
---|---|---|---|
Minskade CO2-utsläpp med 3 % varav 30 ton CO2/år genom återbruk (%) |
8,2 |
-3,5 |
|
Minskad energianvändning (basår 2015) (%) |
-20 |
-20 |
|
Ökad andel A/B-produkter (%) |
74 |
83 |
|
Alla nyproducerade byggnader ska certifieras enligt minst Miljöbyggnad betyg Silver (% ) |
100 |
100 |
|
Total energianvändning från förnyelsebar energi (%) |
1,1 |
0,8 |
Utvecklingsmål – steget före
Resultat |
Mål 2021 |
Ägarens mål (i förekommande fall) |
|
---|---|---|---|
Ett ledningssystem med effektiva processer, som alla anställda känner till och använder. Andel implementerade processer (%) |
92 |
>70 |
|
Minskat antal ärenden för felavhjälpande underhåll i drift (från 2019-års nivå) (%) |
7 |
-20 |
|
Total kvadratmeterkostnad drift, före och efter nya avtal (byggnad, ej mark) (kr/m2) |
90 |
95 |
|
Effektiva arbetssätt och metoder inom varje funktion (%) |
66 |
74 |
Flerårsöversikt
Ekonomisk utveckling i sammandrag
2021 |
2020 |
2019 |
2018 |
2017 |
|
---|---|---|---|---|---|
Nettoomsättning (Mkr) |
1 202 |
828 |
783 |
751 |
728 |
Resultat efter finansiella poster (Mkr) |
109 |
127 |
103 |
72 |
72 |
Investeringar (Mkr) |
502 |
582 |
309 |
405 |
353 |
Balansomslutning (Mkr) |
5 440 |
5 073 |
4 886 |
4 708 |
4 717 |
Medelantal anställda (st) |
85 |
79 |
64 |
63 |
64 |
Soliditet (%) |
19 |
19 |
18 |
18 |
19 |
Soliditet med hänsyn till marknadsvärdering (%) |
51 |
49 |
48 |
46 |
44 |
Avkastning på eget kapital (%) |
10,9 |
14,0 |
11,9 |
8,3 |
8,5 |
Avkastning på totalt kapital (%) |
3,1 |
3,7 |
3,5 |
3,3 |
3,1 |
Direktavkastning (%) |
10,1 |
10,2 |
9,8 |
9,5 |
9,0 |
Räntetäckningsgrad, kassaflödesmässig (ggr) |
7,2 |
7,1 |
6,0 |
4,4 |
4,9 |
Förslag till resultatdisposition
Styrelsen föreslår att till förfogande stående medel (redovisat i kronor): |
|
---|---|
Balanserat resultat |
378 260 189 |
Årets resultat |
85 392 121 |
Kronor |
463 652 310 |
Disponeras så att |
|
Till aktieägare utdelas (243 758 kronor per aktie) |
48 751 600 |
i ny räkning överföres |
414 900 710 |
Summa |
463 652 310 |
Resultaträkning
Belopp i kkr |
Not |
2021-01-012021-12-31 |
2020-01-012020-12-31 |
---|---|---|---|
Nettoomsättning |
1 087 269 |
827 647 |
|
Övriga rörelseintäkter |
114 948 |
64 475 |
|
1 202 217 |
892 122 |
||
Rörelsens kostnader |
|||
Övriga externa kostnader |
|
-727 606 |
-404 054 |
Personalkostnader |
-77 081 |
-70 316 |
|
Av- och nedskrivningar av materiella anläggningstillgångar |
|
-233 435 |
-231 132 |
-1 038 122 |
-705 502 |
||
Rörelseresultat |
164 095 |
186 620 |
|
Resultat från finansiella poster |
|||
Ränteintäkter och liknande resultatposter |
284 |
57 |
|
Räntekostnader och liknande resultatposter |
-55 314 |
-59 231 |
|
-55 030 |
-59 174 |
||
Resultat efter finansiella poster |
109 065 |
127 446 |
|
Bokslutsdispositioner |
-1 985 |
-59 274 |
|
Resultat före skatt |
107 080 |
68 172 |
|
Skatt på årets resultat |
-21 688 |
-14 056 |
|
Årets resultat |
85 392 |
54 116 |
Balansräkning
Belopp i kkr |
Not |
2021-12-31 |
2020-12-31 |
---|---|---|---|
TILLGÅNGAR |
|||
Anläggningstillgångar |
|||
Materiella anläggningstillgångar |
|||
Byggnader och mark |
|
4 353 106 |
3 936 421 |
Maskiner och andra tekniska anläggningar |
|
– |
– |
Inventarier, verktyg och installationer |
534 515 |
442 040 |
|
Pågående nyanläggningar |
333 740 |
577 023 |
|
Summa materiella anläggningstillgångar |
5 221 361 |
4 955 484 |
|
Finansiella anläggningstillgångar |
|||
Andelar i koncernföretag |
100 |
100 |
|
Andelar i bostadsrättsföreningar |
24 000 |
24 000 |
|
Andra långfristiga fordringar |
2 478 |
2 715 |
|
Summa finansiella anläggningstillgångar |
26 578 |
26 815 |
|
Summa anläggningstillgångar |
5 247 939 |
4 982 299 |
|
Omsättningstillgångar |
|||
Kortfristiga fordringar |
|||
Kundfordringar |
66 182 |
22 424 |
|
Hyresfordringar |
7 559 |
0 | |
Fordringar hos koncernföretag |
21 689 |
158 |
|
Övriga fordringar |
25 446 |
24 052 |
|
Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter |
71 364 |
43 681 |
|
Summa kortfristiga fordringar |
192 240 |
90 315 |
|
Kassa och bank |
17 |
18 |
|
Summa omsättningstillgångar |
192 257 |
90 333 |
|
SUMMA TILLGÅNGAR |
5 440 196 |
5 072 632 |
|
EGET KAPITAL OCH SKULDER |
|||
Eget kapital |
|||
Bundet eget kapital |
|||
Aktiekapital (200 aktier) |
200 000 |
200 000 |
|
Reservfond |
133 284 |
133 284 |
|
Summa bundet eget kapital |
333 284 |
333 284 |
|
Fritt eget kapital |
|||
Balanserad vinst |
378 260 |
332 044 |
|
Årets resultat |
85 392 |
54 116 |
|
Summa fritt eget kapital |
463 652 |
386 160 |
|
Summa eget kapital |
796 936 |
719 444 |
|
Obeskattade reserver |
|||
Ackumulerade avskrivningar utöver plan |
315 558 |
291 172 |
|
Summa obeskattade reserver |
315 558 |
291 172 |
|
Avsättningar |
|||
Avsättningar för uppskjuten skatt |
183 286 |
161 599 |
|
Övriga avsättningar |
1 733 |
2 027 |
|
Summa avsättningar |
185 019 |
163 626 |
|
Långfristiga skulder |
|||
Obligationslån |
350 000 |
900 000 |
|
Övriga skulder kreditinstitut |
1 800 000 |
1 200 000 |
|
Summa långfristiga skulder |
2 150 000 |
2 100 000 |
|
Kortfristiga skulder |
|||
Leverantörsskulder |
149 250 |
114 273 |
|
Obligationslån |
700 000 |
300 000 |
|
Övriga skulder kreditinstitut |
1 050 000 |
1 250 000 |
|
Skulder till koncernföretag |
16 642 |
71 685 |
|
Skatteskulder |
2 208 |
1 730 |
|
Övriga skulder |
33 744 |
29 002 |
|
Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter |
40 839 |
31 700 |
|
Summa kortfristiga skulder |
1 992 683 |
1 798 390 |
|
SUMMA EGET KAPITAL OCH SKULDER |
5 440 196 |
5 072 632 |
Förändring av eget kapital
Bundet eget kapital |
Fritt eget kapital |
||||
---|---|---|---|---|---|
Aktiekapital |
Reservfond |
Balanserat resultat |
Årets resultat |
Totalt |
|
Ingående balans |
200 000 |
133 284 |
276 853 |
39 010 |
649 147 |
Överföring resultat föregående år |
39 010 |
-39 010 |
|||
Lämnad utdelning |
|||||
Aktieägartillskott |
16 192 |
16 192 |
|||
Fusionsresultat |
-11 |
-11 |
|||
Årets resultat |
54 116 |
54 116 |
|||
Utgående balans |
200 000 |
133 284 |
332 044 |
54 116 |
719 444 |
Överföring resultat föregående år |
54 116 |
-54 116 |
|||
Lämnad utdelning |
-7 900 |
-7 900 |
|||
Aktieägartillskott |
|||||
Årets resultat |
85 392 |
85 392 |
|||
Utgående balans |
200 000 |
133 284 |
378 260 |
85 392 |
796 936 |
Kassaflödesanalys
Belopp i kkr |
Not |
2021-01-012021-12-31 |
2020-01-012020-12-31 |
---|---|---|---|
Den löpande verksamheten |
|||
Rörelseresultat |
164 095 |
186 620 |
|
Just. för poster som inte ingår i kassaflödet, m.m. |
|||
Avskrivningar och nedskrivningar |
233 435 |
231 132 |
|
Realisationsresultat vid avyttring av anläggningstillgångar |
265 |
-17 492 |
|
397 795 |
400 260 |
||
Erhållen ränta |
|||
Erlagd ränta |
-52 477 |
-63 071 |
|
Betald inkomstskatt |
22 166 |
5 512 |
|
Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital |
367 484 |
342 701 |
|
Förändringar i rörelsekapital |
|||
Ökning(–)/Minskning(+) av rörelsefordringar |
-101 925 |
-48 433 |
|
Ökning(+)/Minskning(–) av rörelseskulder |
46 953 |
-9 251 |
|
Kassaflöde från den löpande verksamheten |
312 512 |
285 017 |
|
Investeringsverksamheten |
|||
Förvärv av materiella anläggningstillgångar |
-502 479 |
-470 802 |
|
Avyttring av materiella anläggningstillgångar |
3 166 |
31 610 |
|
Kassaflöde från investeringsverksamheten |
-499 313 |
-439 192 |
|
Finansieringsverksamheten |
|||
Utnyttjad checkkredit |
4 300 |
28 608 |
|
Förändring i låneskulder |
250 000 |
50 000 |
|
Förändring av skuld till moderföretaget |
-59 600 |
-29 808 |
|
Utbetald utdelning |
-7 900 |
– |
|
Kassaflöde från finansieringsverksamheten |
186 800 |
48 800 |
|
Årets kassaflöde |
-1 |
-105 375 |
|
Likvida medel vid årets början |
18 |
105 343 |
|
Övertagna likvida medel |
– |
50 |
|
Likvida medel vid årets slut |
|
17 |
18 |
.
Not 1 – Redovisningsprinciper och bokslutskommentarer
Allmänna redovisningsprinciper
Årsredovisningen har upprättats enligt Årsredovisningslagen (1995:1554) och BFNAR 2012:1 Årsredovisning och koncernredovisning (K3).
Värderingsprinciper m m
Tillgångar, skulder (inklusive avsättningar) har värderats till anskaffningsvärden om inget annat anges nedan. Anskaffningsvärdet belastas inte av räntekostnader.
Koncerntillhörighet
Närmast överordnade moderföretag som upprättar koncernredovisning i vilken företaget ingår är Linköpings Stadshus AB (publ) (org.nr. 556706-9793) med säte i Linköping. Moderföretag för hela koncernen är Linköpings kommun (org.nr. 212000-0449) med säte i Linköping.
Koncernredovisning
Företaget är ett moderföretag men upprättar ingen koncernredovisning med hänvisning till undantagsregeln i årsredovisningslagen 7 kap. 2 §.
Intäktsredovisning
Hyresintäkter
Redovisad nettoomsättning avser i huvudsak hyresintäkter. Hyresintäkter aviseras i förskott och periodisering av hyror sker så att endast den del av hyrorna som belöper på perioden redovisas som intäkter. Inkomster redovisas till det verkliga värdet av vad som erhållits eller kommer att erhållas.
Utdelning
Ersättning i form av utdelning redovisas som intäkt när det är sannolikt att företaget kommer att få de ekonomiska fördelar som är förknippade med transaktionen och när inkomsten kan beräknas på ett tillförlitligt sätt.
Låneutgifter
De låneutgifter som uppkommer då företaget lånar kapital kostnadsförs i resultaträkningen i den period de uppstår. Obligationslån emitterade till över- eller underkurs periodiseras över löptiden.
Leasingavtal
Företaget som leasegivare och leasetagare
Hyresavtal klassificeras som leasingavtal och intäkter och kostnader som operationell leasing. Operationell leasing innebär att de ekonomiska risker som är hänförliga till förvaltningsfastigheterna i allt väsentligt kvarstår hos leasegivaren. Detta innebär också att tillgångar som hyrs ut enligt operationella leasingavtal kvarstår såsom materiella anläggningstillgångar. Dessa tillgångar värderas på samma sätt som övriga materiella anläggningstillgångar. Tillgångar som hyrs in enligt operationella leasingavtal redovisas endast som kostnader. Se vidare not 3.
Ersättningar till anställda
Ersättningar till anställda avser alla typer av ersättningar som företaget lämnar till de anställda. Företagets ersättningar innefattar bland annat löner, sociala avgifter, bilersättningar, traktamenten, betald semester, betald frånvaro och ersättningar efter avslutad anställning (pensioner). Redovisning sker i takt med intjänandet. Ersättningar till anställda efter avslutad anställning avser avgiftsbestämda eller förmånsbestämda pensionsplaner. Utgifter för avgiftsbestämda planer redovisas som en kostnad under den period de anställda utför de tjänster som ligger till grund för förpliktelsen.
Företaget har förmånsbestämda pensionsförpliktelser vilka uteslutande är beroende av värdet på av företaget ägda kapitalförsäkringar. Kapitalförsäkringarna redovisas som finansiell anläggningstillgång. I enlighet med förenklingsregeln i BFNAR 2012:1 redovisas pensionsförpliktelsen som en avsättning till samma värde som kapitalförsäkringens redovisade värde.
Kassaflödesanalys
Kassaflödesanalysen har upprättats enligt indirekt metod. Det redovisade kassaflödet omfattar endast transaktioner som medfört in- eller utbetalningar.
Bokslutsdispositioner
Förändringar i obeskattade reserver redovisas som bokslutsdispositioner i resultaträkningen. Erhållna och lämnade koncernbidrag redovisas som bokslutsdisposition.
Skatt
Total skatt utgörs av aktuell skatt och uppskjuten skatt. Skatter redovisas i resultaträkningen, utom då underliggande transaktion redovisas direkt mot eget kapital varvid tillhörande skatteeffekt redovisas i eget kapital.
Aktuell skatt
Aktuell skatt avser inkomstskatt för innevarande räkenskapsår samt den del av tidigare räkenskapsårs inkomstskatt som ännu inte redovisats. Aktuell skatt beräknas utifrån den skattesats som gäller per balansdagen.
Uppskjuten skatt
Uppskjuten skatt är inkomstskatt som avser framtida räkenskapsår till följd av tidigare händelser. Redovisning sker enligt balansräkningsmetoden. Enligt denna redovisas uppskjutna skatteskulder och uppskjutna skattefordringar på temporära skillnader som uppstår mellan bokförda respektive skattemässiga värden för tillgångar och skulder samt för övriga skattemässiga avdrag eller underskott.
Uppskjutna skattefordringar nettoredovisas mot uppskjutna skatteskulder endast om de kan betalas med ett nettobelopp. Uppskjuten skatt beräknas utifrån gällande skattesats på balansdagen. Effekter av förändringar i gällande skattesatser resultatförs i den period förändringen lagstadgats. Uppskjutna skattefordringar reduceras till den del det inte är sannolikt att den underliggande skattefordran kommer att kunna realiseras inom en överskådlig framtid. Uppskjuten skattefordran redovisas som finansiell anläggningstillgång och uppskjuten skatteskuld som avsättning.
Materiella anläggningstillgångar
Materiella anläggningstillgångar redovisas som tillgång i balansräkningen om det är sannolikt att framtida ekonomiska fördelar som är förknippade med tillgången sannolikt kommer att tillfalla företaget och anskaffningsvärdet kan mätas på ett tillförlitligt sätt. Materiella anläggningstillgångar redovisas till anskaffningsvärde minskat med ackumulerade avskrivningar och eventuella nedskrivningar. Materiella anläggningstillgångar har delats upp på betydande komponenter när komponenterna har väsentligt olika nyttjandeperioder. I anskaffningsvärdet ingår utgifter som direkt kan härledas till förvärvet av tillgången. Tillkommande utgifter läggs till anskaffningsvärdet till den del tillgångens prestanda ökar i förhållande till tillgångens prestanda vid anskaffningstidpunkten.
Statliga stöd för anskaffning av materiella anläggningstillgångar reducerar tillgångens redovisade värde.
Avskrivningar och nedskrivningar
Avskrivningar enligt plan baseras på ursprungliga anskaffningsvärden och beräknad nyttjandeperiod. När en komponent i en anläggningstillgång byts ut, utrangeras eventuellt kvarvarande del av den gamla komponenten och den nya komponentens anskaffningsvärde aktiveras. Utgifter för löpande reparationer och underhåll redovisas som kostnad i den period de uppstår, förutom utgifter för planerat underhåll som bedöms vara av väsentligt värde. I dessa fall aktiveras utgiften för underhållet som en anläggningstillgång och komponentavskrivning tillämpas.
Avskrivningsbart belopp utgörs av anskaffningsvärdet minskat med ett beräknat restvärde om detta är väsentligt. Avskrivning sker linjärt över den förväntade nyttjandeperioden.
Följande avskrivningstider tillämpas:
Materiella anläggningstillgångar |
|
---|---|
Byggnader |
|
Stomme, fasad |
33–100 år |
Yttertak, fönster, ledningssystem |
20–50 år |
Övrigt |
10-20 år |
Markanläggningar |
20 år |
Markinventarier |
5-20 år |
Inventarier, verktyg och installationer |
3-20 år |
När det finns en indikation på att en tillgångs värde minskat, görs en prövning av nedskrivningsbehov. Har tillgången ett återvinningsvärde som är lägre än det redovisade värdet, skrivs den ned till återvinningsvärdet. Vid bedömningar av nedskrivningsbehov grupperas tillgångarna på de lägsta nivåer där det finns separata identifierbara kassaflöden (kassagenererande enheter). För tillgångar som tidigare skrivits ned görs per balansdag en prövning av om återföring bör göras.
Fordringar
Fordringar har efter individuell värdering upptagits till belopp varmed de beräknas inflyta.
Avsättningar
Avsättningar redovisas när bolaget har en legal eller informell förpliktelse till följd av inträffade händelser, det är sannolikt att ett utflöde av resurser krävs för att reglera åtagandet, samt att beloppet har kunnat beräknats på ett tillförlitligt sätt.
Finansiella instrument
Finansiella instrument värderas initialt till anskaffningsvärde vilket motsvarar instrumentets verkliga värde med tillägg för transaktionskostnader. En finansiell tillgång eller finansiell skuld redovisas i balansräkningen när företaget blir part enligt instrumentets avtalsenliga villkor. En finansiell tillgång tas bort från balansräkningen när rättigheterna i avtalet realiseras, förfaller eller när företaget förlorar kontrollen över rättigheterna. Detsamma gäller för del av en finansiell tillgång. En finansiell skuld tas bort från balansräkningen när förpliktelsen i avtalet fullgörs eller på annat sätt utsläcks. Detsamma gäller för del av finansiell skuld. Övervägande del av finansiella tillgångar och skulder tas bort från balansräkningen genom erhållande eller erläggande av betalning.
Användning av derivatinstrument
Företagets använder derivat i den finansiella verksamheten och har valt att redovisa finansiella instrument genom utnyttjande av så kallad säkringsredovisning. Det innebär att utnyttjande av derivat syftar till att säkra underliggande kassaflöde i skuld. Säkring görs på portföljnivå och mätning av effektiviteten i säkring görs löpande. Syftet med användning av derivat är att erhålla en mer effektiv räntebindningsstruktur. Derivaten används endast i säkringssyfte. Intäkter och kostnader för ränteswappar nettoredovisas under räntekostnader. Alla derivatavtal är ingångna med nordiska affärsbanker som står under Finansinspektionens tillsyn. Avtalen följer svensk lagstiftning och är anpassad till rättsförhållande inom EU gällande motspartrisker förknippade med handel av derivatinstrument.
Utestående derivat uppgår till 2 325 (2 300) miljoner kronor och utgörs av ränteswappar. Förfallotidpunkter för dessa sträcker sig mellan år 2022 och 2038 med en genomsnittlig löptid om cirka 3,9 (4,0) år. Fast räntesats enligt ränteswapavtalen varierar mellan -0,10 procent och 4,23 procent. Rörlig ränta enligt underliggande låneavtal ligger vid bokslutstillfället mellan -0,41 procent och 0,83 procent.
Exponerat nominellt belopp (skuld) uppgår till 3 900 (3 650) miljoner kronor, varav 1 050 (950) miljoner kronor är emitterade certifikat, 1 800 (1 500) miljoner kronor är lån från Kommuninvest och 1 050 (1 200) miljoner kronor är emitterade obligationer. Nominellt belopp upptagna derivat (ränteswappar) är 2 325 (2 300) miljoner kronor. Marknadsvärdet för de finansiella instrumenten uppgick 2021-12-31 till ett negativt värde på 27 (91) miljoner kronor. Förändringar i marknadsvärdet redovisas varken i resultat- eller balansräkningen utan är endast till för upplysning. Marknadsvärdet skall betraktas som den totala kostnaden för att upphöra med samtliga åtaganden i ingångna avtal.
Säkringsredovisning
Säkringsredovisning tillämpas för derivatinstrument som ingår i ett dokumenterat säkringssamband. Säkringsredovisningen upphör när säkringsinstrumentet förfaller, säljs, avvecklas eller löses in samt när säkringen inte längre uppfyller villkoren för säkringsredovisning. Kassaflödessäkringar används huvudsakligen när ränteswappar används för att ersätta upplåning till rörlig ränta med fast ränta. Så länge som säkringsrelationen är effektiv sker ingen redovisning av derivatinstrumentet. Värdeförändringarna på finansiella instrument redovisas i samma period som det prognostiserade flödet uppstår. Ineffektiv del redovisas löpande i den mån den utgör en konstaterad förlust.
Bedömningar och uppskattningar
Uppskattningar och bedömningar baseras på historisk erfarenhet och andra faktorer som under rådande förhållanden anses vara rimliga. Resultatet av dessa uppskattningar och bedömningar används sedan för att fastställa redovisade värden på tillgångar och skulder som inte framgår tydligt från andra källor. Uppskattningar och bedömningar ses över årligen. Det slutliga utfallet av uppskattningar och bedömningar kan komma att avvika från nuvarande uppskattningar och bedömningar. Effekterna av ändringar i dessa redovisas i resultaträkningen under det räkenskapsår som ändringarna görs samt under framtida räkenskapsår om ändringen påverkar både aktuellt och kommande räkenskapsår. Viktiga uppskattningar och bedömningar beskrivs nedan.
Prövning av nedskrivningsbehov för materiella anläggningstillgångar
Företaget har betydande värden redovisade i balansräkningen avseende materiella anläggningstillgångar. Dessa testas för nedskrivningsbehov i enlighet med de redovisningsprinciper som beskrivs ovan. Återvinningsvärden för kassagenererande enheter har fastställts genom beräkning av nyttjandevärden eller verkligt värde minus försäljningskostnader. För dessa beräkningar måste vissa uppskattningar göras avseende framtida kassaflöden och andra adekvata antaganden avseende exempelvis avkastningskrav.
Inkomstskatter och uppskjutna skatter
Företaget redovisar i sin balansräkning uppskjutna skattefordringar och skulder vilka förväntas bli realiserade i framtida perioder. Vid beräkning av dessa uppskjutna skatter måste vissa antaganden och uppskattningar göras avseende framtida skattekonsekvenser som hänför sig till skillnaden mellan i balansräkningen redovisade tillgångar och skulder och motsvarande skattemässiga värden. Uppskattningarna inkluderar även att skattelagar och skattesatser kommer att vara oförändrade samt att gällande regler för utnyttjande av förlustavdrag inte kommer att ändras.
Avrundning
Beloppen i föreliggande årsredovisning presenteras i kkr utan decimaler. I de fall beloppen är mindre än 1 kkr och är avrundat nedåt, presenteras detta med en nolla (0). I de fall utfallet faktiskt är noll presenteras detta med ett streck.
Not 3 – Operationell leasing
Leasegivare
Nettoomsättningen avser i huvudsak hyresintäkter vilka redovisas som operationella leasingavtal.
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Framtida minimileaseavgifter avseende ej uppsägningsbara operationella leasingavtal |
||
Inom 1 år |
876 358 |
828 514 |
Senare än 1 år men inom 5 år |
2 676 730 |
1 974 954 |
Senare än 5 år |
2 934 944 |
1 769 573 |
6 488 032 |
4 573 041 |
Årets intäktsförda leasingavgifter uppgår till 1 087 270 kkr (827 647 kkr).
Hyreskontrakten består i huvudsak av uthyrning av lokaler till Linköpings kommun i syfte att bedriva offentlig verksamhet. Knappt 1 (1) procent av uthyrningen i bolaget avser uthyrning av bostäder och parkeringsplatser. Avtalen avseende uthyrning av bostäder och parkeringsplatser är i huvudsak tillsvidareavtal med 3 till 12 månaders uppsägningstid. Hyresintäkterna från tillsvidareuthyrningen under aktuell uppsägningstid uppgår till 36 530 kkr (6 766 kkr).
Leasetagare
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Förfaller inom 1 år |
53 566 |
34 124 |
Förfaller 2-5 år |
501 049 |
60 091 |
Förfaller > 5 år |
1 039 641 |
0 |
Summa |
1 594 255 |
94 215 |
Årets kostnadsförda leasingavgifter uppgår till 274 820 kkr (25 625 kkr).
Hyreskontrakten består i huvudsak av inhyrning av lokaler från lokala hyresvärdar, för vidareuthyrning till Linköpings kommun i syfte att bedriva offentlig verksamhet. Hyreskostnaderna från tillsvidareinhyrningen under aktuell uppsägningstid uppgår till 32 103 kkr (5 kkr).
Företaget har under året även hyreskostnader för bilar och IT-utrustning om 1 781 kkr (1 555 kkr).
Ledande befattningshavares ersättningar
2021 |
2020 |
|
---|---|---|
Styrelsens ordförande Magnus Engström |
-213 |
-220 |
Styrelsens vice ordförande Anders Williamsson |
-126 |
-135 |
Styrelseledamot Gunilla Almesåker |
-30 |
-21 |
Styrelseledamot Chris Dahlqvist |
-19 |
-19 |
Styrelseledamot Hani Ezzo |
-18 |
-19 |
Styrelseledamot Thorleif Gustavsson |
-22 |
-19 |
Styrelseledamot Sonny Härold |
-35 |
-29 |
Styrelseledamot Joakim Hörsing |
-21 |
-19 |
Styrelseledamot Bogdan Klimowicz |
-27 |
-18 |
Styrelseledamot Anders Monemar |
-24 |
-20 |
Styrelseledamot Kim Öhman |
-22 |
-19 |
Verkställande direktör |
-1 391 |
-1 328 |
Andra ledande befattningshavare |
-8 411 |
-6 933 |
-10 359 |
-8 799 |
|
Inget tantiem utgick till gruppens styrelse och Vd |
Medeltalet anställda
2021 |
2020 |
|
---|---|---|
Män |
37 |
40 |
Kvinnor |
48 |
39 |
85 |
79 |
|
Antal kvinnor bland övriga ledande befattningshavare |
6 |
6 |
Antal män bland övriga ledande befattningshavare |
5 |
4 |
Pension- och övriga sociala kostnader
2021 |
2020 |
|
---|---|---|
Pensionskostnader för styrelse och verkställande direktören |
-476 |
-472 |
Pensionskostnader för övriga anställda |
-6 183 |
-5 760 |
Övriga sociala kostnader enligt lag och avtal |
-17 291 |
-15 285 |
-23 950 |
-21 517 |
Löner och andra ersättningar
2021 |
2020 |
|
---|---|---|
Styrelse och verkställande direktören |
-1 947 |
-1 843 |
Övriga anställda |
-47 823 |
-43 513 |
-49 770 |
-45 356 |
Avtal om bilförmån
Under året har verkställande direktör uppburit bilförmåner uppgående till 49 kkr (42 kkr).
Avtal om pension
Verkställande direktör har en alternativ ITP med en premie som motsvarar 30 % (30 %) av lön. Verkställande direktören har ingen avtalad pensionsålder.
Avtal om avgångsvederlag
Bolagets uppsägningstid gentemot verkställande direktören är nio månader.
2021 |
2020 |
|
---|---|---|
Andel av årets totala inköp som skett från andra företag inom koncernen |
19% |
26% |
Andel av årets totala försäljning som skett till andra företag inom koncernen |
1% |
1% |
2021 |
2020 |
|
---|---|---|
Ränteintäkter, koncernföretag |
– |
– |
Ränteintäkter, övriga |
284 |
57 |
284 |
57 |
2021 |
2020 |
|
---|---|---|
Räntekostnader, koncernföretag |
– |
– |
Räntekostnader, övriga |
-55 314 |
-59 231 |
-55 314 |
-59 231 |
2021 |
2020 |
|
---|---|---|
Aktuell skatt |
– |
– |
Förändring av uppskjuten skatt avseende temporära skillnader |
-21 688 |
-14 056 |
Summa redovisad skatt |
-21 688 |
-14 056 |
Genomsnittlig effektiv skattesats |
20,3 % |
20,6 % |
Avstämning av effektiv skattesats |
||
Redovisat resultat före skatt |
107 080 |
68 172 |
Skatt på redovisat resultat enligt gällande skattesats 20,6% (21,4 %): |
-22 058 |
-14 589 |
Skatteeffekt av: |
||
Skatteeffekt av ej avdragsgilla kostnader/ej skattepliktiga intäkter |
-93 |
-47 |
Skatteeffekt av skillnad plan- och räkenskapsenliga avskrivningar |
463 |
580 |
Skatt hänförlig till tidigare års redovisade resultat |
||
Underskottsavdrag |
||
Redovisad skatt |
-21 688 |
-14 056 |
Effektiv skattesats |
20,3 % |
20,6 % |
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Ingående anskaffningsvärden |
6 426 514 |
6 270 421 |
Årets anskaffningar |
1 500 |
136 690 |
Färdigställda projekt |
573 068 |
– |
Genom fusion |
– |
24 678 |
Försäljningar |
– |
-3 284 |
Utrangeringar |
-6 590 |
-1 991 |
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden |
6 994 492 |
6 426 514 |
Ingående avskrivningar |
-2 490 093 |
-2 342 738 |
Försäljningar |
– |
1 434 |
Utrangeringar |
3 659 |
1 991 |
Årets avskrivningar |
-154 952 |
-150 780 |
Utgående ackumulerade avskrivningar |
-2 641 386 |
-2 490 093 |
Utgående redovisat värde |
4 353 106 |
3 936 421 |
Uppgifter om förvaltningsfastigheter |
||
Redovisat värde |
4 353 106 |
3 936 421 |
Verkligt värde |
11 157 850 |
9 749 300 |
Från och med 2021 redovisas Årets anskaffningar och Färdigställda projekt på två separata rader. Färdigställda projekt överensstämmer med not 13.
Beräkning av verkligt värde
En värdering av bolagets fastigheter görs av externt värderingsföretag. Värdebedömningarna baseras på separata kassaflödesanalyser per fastighet. Bedömda marknadsvärden motsvarar direktavskrivningar på totalt kapital, under normaliserade förutsättningar, på 3,75 (4,15) till cirka 7,90 (8,75) procent beroende på bland annat läge, ålder, standard och användningssätt. Det genomsnittliga direktavkastningskravet ligger på nivån 5,66 (6,27) procent.
Beräkning av övervärde
Fastigheternas övervärde är marknadsvärdet med avdrag för bokfört värde. I det bokförda värdet ingår byggnader och mark enligt not 10, byggnadsinventarier, installationer och förbättringsutgifter på annans fastighet (del av not 12) samt pågående projekt (del av not 13).
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Ingående anskaffningsvärden |
– |
1 230 461 |
Årets anskaffningar |
– |
77 687 |
Omklassificering |
– |
-1 239 469 |
Försäljning |
– |
-180 |
Utrangeringar |
– |
-68 499 |
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden |
– |
– |
Ingående avskrivningar |
– |
-812 487 |
Omklassificering |
– |
823 641 |
Försäljning |
– |
180 |
Utrangeringar |
– |
68 497 |
Årets avskrivningar |
– |
-79 831 |
Utgående ackumulerade avskrivningar |
– |
– |
Utgående redovisat värde |
– |
– |
Anläggningstillgångar har omklassificerats för att bättre överensstämma med koncernens principer, hela not 11 överförs till not 12.
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Ingående anskaffningsvärden |
1 273 180 |
31 661 |
Årets anskaffningar |
946 |
4 500 |
Färdigställda projekt |
170 247 |
– |
Omklassificering |
– |
1 239 469 |
Försäljningar |
– |
– |
Utrangeringar |
-2 011 |
-2 450 |
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden |
1 442 362 |
1 273 180 |
Ingående avskrivningar |
-831 140 |
-9 428 |
Omklassificering |
– |
-823 641 |
Försäljningar |
– |
– |
Utrangeringar |
1 776 |
2 450 |
Årets avskrivningar |
-78 483 |
-521 |
Utgående ackumulerade avskrivningar |
-907 847 |
-831 140 |
Utgående redovisat värde |
534 515 |
442 040 |
Från och med 2021 redovisas Årets anskaffningar och Färdigställda projekt på två separata rader. Färdigställda projekt överensstämmer med not 13.
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Vid årets början |
577 023 |
251 064 |
Årets nedlagda kostnader |
500 032 |
435 311 |
Genom fusion |
– |
86 757 |
Färdigställda projekt |
-743 315 |
-183 386 |
Årets försäljningar |
– |
-12 723 |
Utgående redovisat värde |
333 740 |
577 023 |
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Ingående anskaffningsvärden |
100 |
18 502 |
Fusion Idrottslaget 4 i Linköping AB |
– |
-18 402 |
Utgående redovisat värde |
100 |
100 |
Namn |
Kapitalandel |
Rösträttsandel |
Antal andelar |
Bokfört värde |
---|---|---|---|---|
Castoris AB |
100 % |
100 % |
1 000 |
100 |
Namn |
Org. nr. |
Säte |
Eget kapital |
Årets resultat |
---|---|---|---|---|
Castoris AB |
556739-9901 |
Linköping |
100 |
0 |
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Ingående anskaffningsvärden |
24 000 |
24 075 |
Årets försäljningar |
– |
-75 |
Utgående redovisat värde |
24 000 |
24 000 |
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Ingående anskaffningsvärden |
2 715 |
2 183 |
Genom fusion |
– |
1 238 |
Ianspråktagen värdeförändring |
265 |
57 |
Pensionsutbetalningar |
-502 |
-763 |
Utgående ackumulerade anskaffningsvärden |
2 478 |
2 715 |
Utgående redovisat värde |
2 478 |
2 715 |
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Koncernkonto¹ |
– |
– |
Övriga fordringar |
25 446 |
24 052 |
Utgående redovisat värde |
25 446 |
24 052 |
¹ Bolaget är ansluten till ett koncernkonto, där Linköpings kommun är kontohavare gentemot kreditgivande bank. Koncernföretagen äger rätt att inom koncernkontot nyttja en kredit på 200 Mkr. Per balansdagen 2021-12-31 är krediten nyttjad med 32 908 kkr, vilket ingår i övriga skulder.
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Förutbetalda hyreskostnader |
69 190 |
34 773 |
Förutbetalda försäkringspremier |
– |
6 274 |
Övriga poster |
2 174 |
2 634 |
Utgående redovisat värde |
71 364 |
43 681 |
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Ackumulerade överavskrivningar |
||
Byggnader och mark |
25 585 |
28 475 |
Maskiner och inventarier |
289 973 |
262 697 |
Utgående redovisat värde |
315 558 |
291 172 |
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Uppskjuten skatteskuld |
||
Utvidgat reparationsavdrag |
48 860 |
42 128 |
Skillnad mellan planenliga och räkenskapsenliga avskrivningar |
78 041 |
66 711 |
Aktiverat underhåll |
51 953 |
48 187 |
Avsättning för pensioner |
-329 |
-188 |
Genom fusion |
4 761 |
4 761 |
Utgående redovisat värde |
183 286 |
161 599 |
Övriga avsättningar |
||
Belopp vid årets ingång |
2 027 |
2 904 |
Ianspråktagande värdeförändring |
265 |
57 |
Pensionsutbetalningar |
-502 |
-763 |
Löneskatt på pensionsutbetalningar |
-121 |
-185 |
Löneskatt på värdeförändring |
64 |
14 |
Utgående redovisat värde |
1 733 |
2 027 |
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Förfaller inom 1 år efter balansdagen |
700 000 |
300 000 |
Förfaller mellan 1 och 5 år efter balansdagen |
350 000 |
900 000 |
Förfaller senare än 5 år efter balansdagen |
– |
– |
Utgående redovisat värde |
1 050 000 |
1 200 000 |
Obligationslån är en del av bolagets långfristiga upplåning. Refinansieringsrisken hanteras genom avtal om kort- och långfristiga kreditfaciliteter med flera etablerade nordiska affärsbanker och med bestämda villkor som säkerställer företagets finansieringsbehov.
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Förfallotidpunkt, mindre än ett år från balansdagen |
||
Certifikat |
1 050 000 |
950 000 |
Kommuninvest |
– |
300 000 |
1 050 000 |
1 250 000 |
|
Förfallotidpunkt, 1-5 år från balansdagen |
||
Kommuninvest |
1 800 000 |
1 200 000 |
Totalt |
2 850 000 |
2 450 000 |
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Kontrakt med negativa verkliga värden: |
||
Ränteswappar |
27 065 |
90 562 |
Utgående redovisat värde |
27 065 |
90 562 |
Ytterligare information beträffande säkringsredovisningen återfinns i not 1 Redovisningsprinciper och bokslutkommentarer.
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Upplupna räntekostnader |
10 411 |
13 026 |
Förutbetalda hyresintäkter |
9 962 |
8 874 |
Upplupna projektkostnader |
8 918 |
44 |
Övriga upplupna kostnader |
11 548 |
9 756 |
Utgående redovisat värde |
40 839 |
31 700 |
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Företagsägd kapitalförsäkring för eget pensionsåtagande |
1 240 |
1 477 |
Utgående redovisat värde |
1 240 |
1 477 |
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Garantifond Fastigo |
870 |
716 |
Pensionsåtagande som inte tagits upp i balansräkningen |
790 |
790 |
Utgående redovisat värde |
1 660 |
1 506 |
2021-12-31 |
2020-12-31 |
|
---|---|---|
Koncernkonto1 |
– |
– |
Kassa och bank |
17 |
18 |
Utgående redovisat värde |
17 |
18 |
1 Bolaget är ansluten till ett koncernkonto, där Linköpings kommun är kontohavare gentemot kreditgivande bank. Koncernföretagen äger rätt att inom koncernkontot nyttja en kredit på 200 Mkr. Per balansdagen 2021-12-31 är krediten nyttjad med 32 908 kkr, vilket ingår i övriga skulder.
Till årsstämmans förfogande står följande vinstmedel |
|
---|---|
Balanserat resultat |
378 260 189 |
Årets resultat |
85 392 121 |
Kronor |
463 652 310 |
Styrelsen föreslår att vinstmedlen disponeras så att |
|
Till aktieägare utdelas (243 758 kronor per aktie) |
48 751 600 |
i ny räkning överförs |
414 900 710 |
Summa |
463 652 310 |
Beloppen anges i kronor.
Not 30 – Händelser efter årets utgång
Efter årets utgång har inga väsentliga händelser inträffat.