2021 blev ett framgångsrikt och utvecklande år för Lejonfastigheter – trots arbete på distans. Vi tog dessutom viktiga steg för framtiden med nya klimat- och energimål som bidrog till att året, på många sätt, blev ett avstamp för ökat fokus på hållbar utveckling.
Vi utvecklar Framtidsstaden Linköping
Att 2021 blev ännu ett positivt år för Lejonfastigheter är förstås extra glädjande med tanke på pandemin. Trots distansarbete kunde vi leverera värde till våra kunder, vår ägare och till invånarna i Linköping på ett totalt sett mycket tillfredsställande sätt. I Framtidsstaden Linköping spelar vårt bolag en aktiv och viktig roll i och med vårt uppdrag – att planera för och tillhandahålla hus och lokaler till kommunens många olika verksamheter. Genom vårt uppdrag skapar vi samhällsnytta och vi leds av vår vision: att bidra till ett attraktivt Linköping där människor trivs och utvecklas – genom hela livet.
God måluppfyllnad
Årets goda resultat och en stark finansiell ställning ger oss förutsättningar att fullfölja de planer och strategier som ligger framför oss. Vi genomförde vårt uppdrag på ett som helhet mycket bra sätt och vi uppfyllde i stort även målen avseende energi och klimat, samt medarbetar- och kundnöjdhet. Vi mäter varje år Nöjd Kundindex (NKI) med en enkät till hyresgästerna som verkar i våra hus. De senaste åren har NKI-mätningen stadigt placerat oss i topp tre av alla bolag som förvaltar kommunala verksamhetslokaler i Sverige. År 2019 nådde vi andra plats och i fjol första plats med 76 i betyg. År 2021 får vi ett fortsatt starkt betyg på 73, vilket placerar oss som trea i landet. Årligen mäter vi även medarbetarindex via Great Place To Work där våra medarbetare sätter betyg på sin arbetsplats. År 2021 nådde vi upp till betyget 80, det högsta hittills sedan mätningarna startade. Resultatet innebar att vi även i år certifierades som en Great Place To Work-arbetsplats och att vi redan nu uppnått ägardirektivets mål. Medarbetarna gav dessutom positiv återkoppling på bolagets hantering av Corona-problematiken. Under hösten påbörjade vi en successiv återgång till kontoret.
Klartecken för Nya Kungsberget
På projektsidan vill jag lyfta fram Nya Kungsberget – ett projekt i sin linda som fick förutsättningar att genomföras tack vare två viktiga beslut under året. Dels fick vi en lagakraftvunnen detaljplan för området, dels fick vi ett tillägg till ägardirektivet som låter oss gå vidare med byggnationen som helhet, inklusive delen som inte ska bli skola. Nya Kungsberget kommer därmed att bli Lejonfastigheters hittills största fastighetsprojekt. Preliminär byggstart är 2023 och den nya skolan ska stå inflyttningsklar 2026.
Final för våra två största projekt
Under året fortskred byggnationen av nya Tinnerbäcksbadet som enligt plan kommer att öppna för premiärbad hösten 2022. Projektet utförs på uppdrag av Linköpings kommun som äger fastigheten. Anläggningen, som får en av Sveriges modernaste simhallar, blev under året certifierad enligt Miljöbyggnad Silver. Extra glädjande är att projektet fick stora lovord av bland andra Arbetsmiljöverket i samband med en myndighetsgemensam kontroll av arbetsmiljön och arbetsstyrkan i april månad. Ett kvitto på att vårt proaktiva arbete i frågor som dessa är framgångsrikt.
Projektet Färgeriet i Ebbepark blev inflyttningsklart innan årsskiftet och blev årets andra projekt att få certifieringen Miljöbyggnad Silver. Färgeriet kommer att inrymma både skola och kontor – här blir Fridtunaskolan och Tunvallaskolan grannar till Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen och förvaltningen Verksamhetsstöd och service. Ett fint exempel på kombinerad nytta för Linköpings invånare.
Hållbarhet är att ta ansvar
Hållbarhet handlar om att ta ansvar för vår påverkan som helhet och göra hållbarhetsarbetet på riktigt – i allt vi gör. Det är vårt ansvar att utföra uppdraget på ett sätt som både bär sig ekonomiskt och leder Linköping i en riktning mot ett mer hållbart samhälle. När vi lyckas bidrar det till hela Linköping och alla dess invånare. Under året tog vi fram ett nytt klimatmål som omfattar hela vår värdekedja. Målet är att minska vår samlade klimatpåverkan med 40 procent CO2 från 2019 till 2030. Samtidigt sjösatte vi ett verksamhetsutvecklingsprojekt för att skapa delaktighet och handlingskraft i hela organisationen i vårt arbete att minska vår klimatpåverkan. Vårt arbete kommer under nästa år att involvera såväl kunder som leverantörer.
Vi har slagit fast att vi ska bli Sveriges ledande cirkulära fastighetsbolag och under året har vi öppnat vår egen återbrukshubb. Vi samlar överblivet material från ombyggnationer som sedan kan komma till användning i andra projekt. Det ger en minskad klimatpåverkan och effektiviserar vår resurshantering.
Viktiga steg framåt i vårt utökade uppdrag
Den 1 januari 2020 utökades vårt uppdrag till Linköpings kommun vilket innebär totalansvar för lokalförsörjningen till kommunens verksamheter. Från att aktivt äga, förvalta och utveckla våra egna fastigheter hanterar vi nu även in- och uthyrning av lokaler från andra fastighetsägare. Övergången har skett successivt och 2021 nådde vi ett viktigt mål på vägen: att samtliga cirka 1 100 externa hyresavtal som tidigare hanterades av kommunens förvaltningar nu blev slutgiltigt samordnade och inlagda i våra system. Rent praktiskt innebär det att Lejonfastigheter nu hyr ut cirka 70 procent mer lokalyta än tidigare.
En väg in för alla lokalfrågor
Att samla ansvaret för lokalfrågorna hos Lejonfastigheter kommer långsiktigt att ge flera positiva effekter i form av ökad effektivitet, jämn kvalitet och rättvishet i uthyrningen, liksom en samordnad planering för kommunens framtida behov av lokaler. Genom Lejonfastigheters utökade uppdrag får kommunen en väg in för alla lokalfrågor där vi har ansvaret oavsett om fastigheterna ägs av oss eller av andra, eller om nya hus behöver byggas. Det är dock viktigt att vara medveten om att övergången är en resa där vi ännu inte ser de långsiktiga effekterna fullt ut. Processen har under året visat på utvecklingsbehov som kommer att lösas genom nära samarbete och samsyn kring vinsterna för kommunen som helhet.
Linköpings kommun förvärvar Palatset 2 under våren 2022
I slutet av året tog kommunstyrelsen beslut om att hela fastigheten Palatset 2 ska övergå i kommunens ägo. I fastigheten ingår Saab Arena, Stångebrohallen, Sportcenter och parkeringen. Köpet genomförs främst på grund av det förändrade uppdraget för vårt systerbolag Visit Linköping & Co. För Linköping och kommunkoncernen är det här ett nödvändigt beslut. Det stärker möjligheterna för Linköpings kommun och Visit Linköping & Co att göra de satsningar som det nya uppdraget kräver. Lejonfastigheter kommer även fortsatt att förvalta fastigheten och vår verksamhet påverkas inte nämnvärt av försäljningen.
Bakgrunden är att kommunen vill satsa kraftigt på turism och bland annat optimera nyttjandet av Saab Arena. Samtidigt vill man genom eget ägande få kontroll över området vid Stångebro inför planeringen av Ostlänken och den nya stadsdelen vid Kallerstad. Året inleds med upprättande av förvaltningsavtal och annat praktiskt arbete innan affären och övergången ska vara klar under våren 2022.
Väl rustade för framtiden
Coronakrisen är i skrivande stund påtaglig och det finns även annan oro i omvärlden och på marknaden som kan påverka oss. Sammantaget ser jag ändå mycket ljust på våra möjligheter framåt. Vi har den strategiska grunden, kompetensen och vi rustar oss för att möta klimatutmaningen. Sist men inte minst upplever jag ett starkt engagemang hos våra medarbetare, kunder, ägare och samarbetspartners. Tillsammans vill vi fortsätta skapa värde för Linköpings invånare även under 2022 – och genom hela livet.
Linköping januari 2022
Micael Antamo
Verkställande direktör
Vi är specialister på samhällsfastigheter
Lejonfastigheter är bolaget som äger, förvaltar och utvecklar samhällsfastigheter i Linköpings kommun. Vi ägs av kommunen och vårt uppdrag fokuserar på fastigheter för skola, omsorg, sport, kultur och andra former av samhällsservice, till exempel räddningsstationer. Med andra ord är våra hus viktiga för en mängd kommunala verksamheter och för alla Linköpingsbor. Våra hus bygger framtiden – din framtid.
Vi möter tillväxten tillsammans
När verksamheternas behov växer hyr vi även in lösningar från andra fastighetsägare, eller ser till att det byggs nya hus. På så sätt utvecklar vi Linköping och ser till att det hela tiden finns plats för alla nya som flyttar in i vår kommun. För även om husen är grunden för vår verksamhet, så prioriterar vi alla de tiotusentals människor som varje dag arbetar och vistas i fastigheterna. Det är för din och alla andras skull vi tar ansvar för Linköpings viktigaste hus.
Vår värdegrund
Lejonfastigheters värdegrund beskriver vårt förhållningssätt till oss själva och varandra. Hur vi tänker, agerar och reagerar i ledarskap, självledarskap och i externa relationer. Världen förändras men värdegrunden består. Den ger oss som företag kontinuitet, bygger vår företagskultur och hjälper oss att göra skillnad.
Årets höjdpunkter
Lejonfastigheters år är fyllt av olika aktiviteter och händelser inom våra verksamhetsområden. Här listar vi några av höjdpunkterna under året, allt från miljöbyggnader, återbruk, innovativa lösningar för drift till nya fastighetsprojekt och stolta medarbetare.
Fint betyg från våra kunder
Topp tre i Sverige! Lejonfastigheter fick återigen gott betyg i den årliga Nöjd-kund-mätningen för fastighetsbolag som förvaltar kommunala verksamhetslokaler. Drygt 80 kommunala fastighetsorganisationer jämförs i undersökningen som riktar sig till verksamheterna som använder lokalerna. Mätningen görs av Evimetrix.
Stolta medarbetare i Lejonfastigheter
Frågor kring stolthet och meningsfullhet hamnade i topp när medarbetarna i Lejonfastigheter satte betyg på sin arbetsplats. Resultatet blev det bästa hittills i den årliga medarbetarundersökningen och bolaget certifierades som en Great Place To Work-arbetsplats.
– Vi når vårt uppsatta mål och svaren visar på enorm vilja och ambition hos våra medarbetare, konstaterar en glad och stolt Micael Antamo, vd för Lejonfastigheter.
Flera byggprojekt i mål
Under året färdigställdes om- och tillbyggnaden av Vist skola och idrottshall. Även Ånestadsskolan byggdes om medan Sturefors fick en ny förskola på Björnbärsvägen. Ombyggnationerna på Kvinnebyskolan och Katedralskolan blev också klara. På Katedralskolan har ventilationen moderniserats efter en längre tids förberedelser i den anrika, skyddsvärda byggnaden.
Nya Kungsberget närmar sig byggstart
Under sommaren fastställdes detaljplanen för Nya Kungsberget. Det innebär att arbetet med att bygga en ny skola centralt i Linköping kan gå vidare till nästa steg. Nya Kungsberget kommer att rymma en högstadieskola för 900 elever och särskola för 75 elever, samt en fullstor idrottshall och en mindre idrottshall. Preliminär byggstart är 2023 och den nya skolan förväntas stå inflyttningsklar 2026.
Nytänkande satsning på återbruk
Som första fastighetsbolag i Östergötland har Lejonfastigheter öppnat en återbrukshubb för systematiskt återbruk av både byggnadsmaterial och inventarier. Byggbranschen står för en femtedel av alla utsläpp av koldioxid i Sverige och återbruk är ett viktigt steg på vägen mot mindre byggsvinn och mer cirkulärt byggande. Något som i sin tur bidrar till minskad klimatpåverkan.
Nya efterlängtade idrottshallar
I oktober levererade Lejonfastigheter Stureforshallen, en fullstor idrottshall. Byggnaden rymmer även matsal med tillagningskök samt bibliotek. En större idrottshall uppförs även vid Vidingsjö skola i samband med nybyggnation. Linköping har akut behov av idrottshallar men turerna kring bygglov för Vasahallen har orsakat stora konsekvenser för staden och för Lejonfastigheter.
Miljöbyggnad Silver i alla våra nybyggnationer
Tinnerbäcksbadet blev först av våra fastigheter att få certifikatet Miljöbyggnad Silver. Ansökan godkändes med kommentaren: ”En mycket bra miljöbyggnadsansökan med tydlig redovisning och hänvisning till kriterieuppfyllnad”. Kriterierna gäller energi, innemiljö och material. Miljöcertifikatet är preliminärt och verifieras när verksamheten varit i gång i två år i fastigheten. Färgeriet i Ebbepark var vår andra fastighet att certifieras under året.
Klimatsmart driftoptimering i förskola
Vid ett större underhållsprojekt på förskolan Grindstugevägen installerades ett årstidsanpassat ventilationssystem med syfte att spara energi. Luftflödet regleras centralt och anpassas till utomhustemperaturen. Denna och andra energieffektiviseringsåtgärder på förskolan beräknas tillsammans spara 35 procent energi. Ambitionen är att fler fastigheter ska få årstidsanpassad ventilation.
Test av intelligent energianvändning
Att använda artificiell intelligens för att optimera energianvändningen är relativt nytt i branschen. Lejonfastigheter startade under året ett samarbete med företaget Cetetherm för att styra fjärrvärmen till en fastighet. AI-programvaran lär sig hur och när fastigheten används och optimerar energianvändningen med hänsyn till ute- och innetemperatur, väderprognoser och andra parametrar. Testet pågår ett år och utvärderas efter projektslut.