Viktig roll i ett växande Linköping
Lejonfastigheter spelar en aktiv roll i stadsutvecklingen och våra utvecklingsprojekt kommer att sätta prägel på Linköping under lång tid framåt. Samtidigt vårdar vi och förädlar våra befintliga fastigheter så att de fortsätter stödja de aktiviteter som bedrivs där, nu och i framtiden. I vårt övergripande ansvar för kommunens lokalförsörjning ingår att förutse framtida behov och se till att tillgången på samhällsfastigheter matchar efterfrågan från verksamheterna när Linköping växer. Tillsammans med systerbolagen i kommunkoncernen ska Lejonfastigheter vara ett föredöme inom hållbar utveckling i ett snabbt växande Linköping. Vår roll och vårt ansvar beskrivs i ”Gemensamt ägardirektiv för kommunägda bolag” samt ”Särskilt ägardirektiv för Lejonfastigheter AB”.
Strategin visar vägen
Vår strategi beskriver hur Lejonfastigheter ska uppfylla målen i kommunens ägardirektiv under de kommande åren. Strategin ingår i bolagets affärsplan för 2022–2025 och har fyra fokusområden:
Engagerad ägare driver mot integrerad hållbarhetsstyrning
Lejonfastigheter, liksom övriga kommunägda bolag, förväntas av vår ägare att vara ett föredöme inom hållbarhet. Linköpings kommun bidrar till Lejonfastigheters utveckling genom de uppföljningar som görs av de strategiska hållbarhetsmålen.
Hållbarhet är integrerat i ägardirektivet för Lejonfastigheter. Bolagets affärsplan bestämmer riktning, mål och uppföljning för arbetet. Affärsplanen utgår från miljömässig, social och ekonomisk utveckling, och våra hållbarhetsmål är integrerade i planen. Hållbarhetsarbetet drivs av bolagets ledning. Chefen för funktionen hållbarhet, inköp och kommunikation har det övergripande ansvaret, men varje chef ansvarar för att väsentliga hållbarhetsaspekter är integrerade i verksamheten. Alla anställda på Lejonfastigheter har ett ansvar att följa de policyer och riktlinjer som gäller.
Väsentliga hållbarhetsområden
Kontinuerlig intressentdialog
Som kommunägt bolag har vi ett särskilt ansvar att föregå med gott exempel och agera på ett sätt som skapar förtroende. För oss innebär det att vi ska bedriva och utveckla alla delar av verksamheten på ett hållbart sätt och att vi ska ligga i framkant inom vårt mest prioriterade hållbarhetsområde; att minska vår klimatpåverkan.
Prioriterade intressenter. Att kartlägga och analysera intressenternas förväntningar på verksamheten är en förutsättning för att skapa hållbara värden, därför förs löpande dialog med dem. Våra prioriterade intressenter är medarbetare, avtalskunder, verksamhetskunder, ägare och leverantörer. De både påverkar och påverkas av vår verksamhet. Genom löpande dialog utvecklar och förbättrar vi vår verksamhet.
Intressenterna har höga förväntningar på Lejonfastigheters hållbarhetsarbete och att vi som kommunalt bolag är drivande inom hållbarhetsområdet med fokus på att minska klimatpåverkan.
Att långsiktigt och kontinuerligt bedriva en konstruktiv dialog med våra utvalda intressenter är en nyckel till utveckling och framgång för Lejonfastigheter. Våra intressenter hjälper oss identifiera och förstå vilka hållbarhetsfrågor som är viktigast för dem, och därmed också för vår verksamhet. Genom systematisk dialog följer vi upp och säkerställer att vi möter deras förväntningar.
Läs mer om hur intressentdialogen genomfördes och resultat av väsentlighetsanalysen.
Trender & utveckling
Mer omtanke om både barn och äldre
Av naturliga skäl präglas de övergripande trenderna på fastighetsmarknaden av hållbarhetsfrågor. Ett mycket positivt exempel med koppling till social hållbarhet är strävan att vid stadsplaneringen prioritera större friytor utomhus vid förskolor och skolor. I innerstadsmiljöer kan yta frigöras genom att bygga i två plan i stället för bara ett, eller genom att möjliggöra nyttjande av intilliggande park- eller skogsmiljöer. En annan viktig trend som Lejonfastigheter utreder är att utveckla demensboenden med inglasade gårdar, något som är på stark frammarsch i södra Europa och i vårt grannland Danmark.
Livscykelperspektiv för långsiktig klimatnytta
Trenden att återbruka material vid byggnation är egentligen ingen trend längre, utan ett självklart förhållningssätt till resursutnyttjandet. Här har Lejonfastigheter redan tagit viktiga steg och öppnat en återvinningshubb samt genomfört en återbruksinventering på gamla Kungsbergsskolan. En fortlöpande diskussion handlar om olika byggmaterials för- och nackdelar för klimatet, till exempel trä kontra betong. Lejonfastigheter bygger för att våra hus ska stå i minst hundra år, och därför är det viktigt att utgå från ett livscykelperspektiv när vi utreder en framtida fastighets klimatpåverkan.
Ett mycket positivt exempel med koppling till social hållbarhet är strävan att vid stadsplaneringen prioritera större friytor utomhus vid förskolor och skolor.
.
Förskola i Ekängen
Ökande efterfrågan på samhällsfastigheter
Tack vare senare års flyttströmmar och demografiska förändringar upplever vi stor efterfrågan på skolor, förskolor och andra samhällsfastigheter – såväl nationellt som hos oss i Linköping. Nya fastigheter behöver utvecklas för såväl nya områden som för innerstadsmiljöer, samtidigt som det äldre fastighetsbeståndet behöver anpassas eller byggas om för att lokalerna ska kunna matcha nya behov och arbetssätt under många år framöver. Lejonfastigheters ledande roll i planeringen av kommunens lokalförsörjning är viktig i en växande stad som Linköping.
Förskola på Honnörsgatan i Södra Ekkällan byggs och planeras färdigställd under 2022.